Göz Tansiyonu Hastalığı (GLOKOM)

Glokom Hastalığı

Glokom Nedir?

Optik sinir (görme siniri) 1 milyondan fazla sinir lifinden oluşur ve retina ile beynin görme merkezini birbirine bağlar. Retina, gözün arka iç yüzeyini döşeyen ışığa duyarlı özel bir sinir tabakası olup, sanki bir video kamerası gibi görüntüyü elektrik dalgalarına çevirir. Görme siniri de bu elektriksel görüntü sinyallerini beyne iletir. Beynin arkasındaki görme merkezinde bu sinyaller işlenerek baktığımız görüntülerin algılanması ve böylece çevremizi görmemiz sağlanır. Yani sağlıklı bir görme için, retina, görme siniri ve beynin görme merkezinin de sağlıklı olması gerekir.

Glokom, genellikle göz içi basıncının artması sonucu görme sinirine zarar vererek görme azalması ve körlüğe neden olan bir hastalıktır. Buna rağmen, erken teşhis ve tedavi ile gözlerinizi glokomun neden olabileceği ciddi görme kaybı ve körlüğe karşı koruyabilirsiniz.

Glokom Belirtileri Nelerdir ?

Sinsi bir hastalık olduğu için aylarca şikayetiniz olmayabilir.

    • Tedavi olmayan glokom hastalarının zamanla yan görüşlerinde azalma olur ve sanki tünelden bakıyor gibi görüş alanları daralır. Bu durum oldukça tehlikeli olup beklenmedik kaza ve yaralanmalara neden olabilir.
  • Araba sürmeniz oldukça zorlaşabilir. Hastalık daha da ilerlediğinde uzak görüşünüz de belirgin olarak azalır ve görme kaybı oluşur.

Glokomu Nasıl Teşhis Ediyoruz?

Günümüz göz hekimliğinde ancak modern cihazlarla yapılan ayrıntılı muayene ve testlerle glokom tanısı kesin olarak ortaya konabilir.

Göz tansiyonu yüksekliği olan bir kişide özel büyütücü mercekle görme siniri muayenesi rutin olarak yapılır ve glokom açısından şüpheli bir görüntü varsa anlaşılır.

Fakat, kesin olarak glokom tanısı koymamızı sağlayan testler aşağıdaki gibidir.

Görme alanı testi

Yan görüşümüzün sağlıklı olup olmadığını ve eğer kayıp varsa bunun glokom belirtisi olup olmadığını söylememize yardımcıdır.

OCT (Retina ve görme siniri tomografisi)

Görme sinirinin topografik yapısı yanında sinir lifi tabakası ve ganglion hücre tabakasının (görme sinirini oluşturan hücreler) kalınlığını ölçüp benzer yaşta sağlıklı kişilerle karşılaştırarak, görme sinirinin hasar gördüğünü veya sağlam olduğunu kesin olarak gösterir. Bu cihaz günümüzde glokom ve retina hastalıklarında vazgeçilmez bir teşhis yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Pakimetri ile kornea kalınlığı ölçülerek göz tansiyonunun gerçek değerinin kaç olduğu anlaşılır.

Kimler Risk Altındadır ?

Her insanda glokom hastalığı ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazıları glokom için daha risklidir:

  • Ailesinde glokom hastası olanlar en yüksek riskli kişilerdir.
  • Göz içi basıncının normalden yüksek olması
  • Sigara içme
  • Miyopi
  • Diyabet
  • Uzun süreli kortizon tedavisi
  • Migren
  • Retina damar tıkanıklığı
  • Göz içi iltihabi hastalığı
  • Göz yaralanmaları

Glokom İçin Nasıl Bir Tedavi Yolu İzliyoruz?

Hastalığın ilerlemesini engellemek için erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın ve hastanın durumuna göre, ilaç tedavisi veya lazer tedavisi ve cerrahi tedavi seçeneklerinden biri veya birkaçı takibimiz sırasında önerilebiliyoruz.

Genel olarak, maksimum ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda kesin sonuç almak için cerrahi tedavi tercih ederiz. Cerrahi tedavinin amacı göz içi sıvısının gözü rahatça terk edebileceği yeni bir kanal oluşturmak veya akıma engel olan gözenekli dokunun bir şekilde by-pass edilmesini (atlanmasını) sağlamaktır.

Bu amaçla son yıllarda çok farklı ve yüz güldürücü cerrahi tedavi yöntemleri ve implantlar uygulamaya girmiştir. Bu konuda mutlaka bize danışınız ve bu yeni cerrahiler konusunda bilgi alınız. Ancak bütün tedaviler ameliyat öncesi görmenizi korurken glokomdan dolayı daha önce kaybedilen görmeyi geri getirmezler.

Ne Yapabilirsiniz ?

Öncelikle ailenizde glokom hastalığı olan varsa, riskli olup olmadığınızı anlamak için OCT gibi modern cihazlarla kapsamlı bir göz muayenesi olmanız çok önemlidir.
Glokom tedavisi görüyorsanız, mutlaka glokom ilacınızı her gün düzenli olarak doktorunuzun önerdiği şekilde almalı ve düzenli olarak göz kontrollerine gitmelisiniz.
Glokomun başlangıcında göz tansiyonunu düşürmek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve görmenizi korur.